2014. november 30., vasárnap

Johannis nem törekszik rossz viszonyra Orbán Viktorral. Ez miért breaking news?

Értem én, hogy a magyaroknak egy Johannis-interjúban is az a fontos, amit a magyarokról mond, de a Welt am Sonntagban megjelent beszélgetésben tényleg nem az a legfontosabb, hogy "Johannis jó viszonyra törekszik Orbán Viktorral". Különösen, hogy a megválasztott román elnök ilyet nem is mondott.

Zúg az internet a hírtől, hogy Klaus Johannis jó viszonyra törekszik Orbán Viktorral. Így találta az MTI a megválasztott román elnökkel a Welt am Sonntagban közölt interjút. (Igen, ugyanott, ahol az Orbán Viktor-interjú nem jelenhetett meg.)

A beszélgetésben egyetlen kérdés-válasz szól Orbánról. Szó szerinti fordításban idézem:
Welt am Sonntag: Egyesek az anti-Orbánt látják Önben, vagyis a magyar miniszterelnök ellenpólusát. (Mellesleg az interjú egy korábbi változatában Orbánt Magyarország elnökeként aposztrofálta a riporter – Sz. L.) Kihatással lesz ez a Magyarországhoz fűződő, nem mindig egyszerű viszonyra?
Klaus Johannis: Soha nem határoztam meg magam valami-ellenesként. Tehát nem, nem lesz semmiféle kihatás. Biztos vagyok benne, hogy Orbán Viktorral jó viszonyt tudok kiépíteni. Több a közös ügy az EU-tag Magyarország és Románia közt, mint amennyi dolog elválaszt.
Az igazság az, hogy Johannis konkrét elképzeléseiről vajmi keveset tudunk, így arról is, hogyan fog viszonyulni Magyarországhoz, illetve a Fidesz-kormányhoz. Csak feltételezni tudjuk, hogy nem feltétlenül annyira meghitt-barátságosan, mint Traian Băsescu. Egyrészt teljesen más a stílusa – mint Orbánnak és Băsescunak –, másrészt tapasztaltuk, mit feltételez a Fidesznél a kitűnő kétoldalú viszony. Németh Zsolt a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára nem sokkal a Ponta-kormány hivatalba lépése után, Titus Corlăţean külügyminiszter tervezett budapesti látogatásáról szólva a Népszabadságnak adott interjúban kifejtette, hogy Magyarország szeretné világosan látni, számíthat-e a román kormányra, miután a román kormányfő „negatív bizonyítványt” állított ki Magyarországról.

Vajon Johannis jobb bizonyítványt fog kiállítani az EU-val és az USA-val hadakozó magyar miniszterelnökről, mint Ponta? A Welt am Sonntag-interjú MTI-s találása azt sugallja, hogy igen, de én egyáltalán nem vagyok biztos benne.

Visszatérve Johannis válaszára: az első két mondatban magáról beszél, az utolsó kettő pedig a szokásos semmitmondás, amit akkor használ egy diplomata vagy állami vezető, ha az adott helyzetben nem akar konkrét választ adni egy másik országgal kapcsolatos kérdésre. Ebből az interjúból tehát csak az világos, hogy Klaus Johannis nem törekszik rossz viszonyra Orbán Viktorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése